Според журналиста има опасност войната да излезе извън границите на УкрайнаСилно скептичен

...
Според журналиста има опасност войната да излезе извън границите на УкрайнаСилно скептичен
Коментари Харесай

Венелин Петков: Възможно е войната в Украйна да прелее към нас

Според журналиста има заплаха войната да излезе отвън границите на Украйна

" Силно песимистичен съм към резултати от публичните преговори между Киев и Москва, които се водят сега. Не може жертва и агресор да договарят и това да има резултат. Войната беше непредвидена, минимум подобен ход на войната беше предстоящ от Владимир Путин и от неговия кръг. Войната се проточи ужасно доста време, лиши извънредно доста жертви и от двете страни. Оказахме се в обстановка на призрачен сън, цялостен парадокс, от който излизане няма. Нито Русия може да излезе от това тресавище, в което се вкара сама, нито Украйна може да излезе от тази обстановка. Сега може да помогне тихата дипломация - сред Съединени американски щати, Европа и Русия, с цел да се реализира решение, което да позволи войната да спре бързо, да разреши на Русия да се измъкне от тази обстановка с чувството, че не се е провалила тотално ".

Това разяснява пред БНР журналистът Венелин Петков, новинар, боен кореспондент. Днес той се занимава с аналитична активност. И добави, че тихата дипломация е трябвало да се води още след разпадането на Съветския съюз.

По думите му " ние се намираме в обстановка на класическа война, при която достъпът на журналистически екипи е мощно стеснен ".

" Логично е медиите да изтеглят екипите си на безвредни точки. Затова нямаме достъп до информация от първа ръка. Но човешкият живот е по-голям... Следя всички медии, западни, български и съветски. Дори в 100% от пропагандата в съветските медии може да се откри зрънце потребна информация, индикацията на това по какъв начин върви пропагандата е потребно да схванеш какво се случва ".

Той разясни, че блокирането на свободните медии в Русия от страна на съветската страна не е еднообразно с блокиране на пропагандните канали от страна на европейските страни.

В предаването " 12+3 " Петков добави:

" Много хора стават жертва на съветската агитация, изключително в България виждаме голяма маса наши съграждани, които не помнят, че ние сме самостоятелна страна, че не сме част от Русия, че имаме наши национални ползи. Не би трябвало да бъдат забранявани канали за информация, само че тази възбрана значи, че се намираме в обстановка на информационна война. Ако осведомителният канал, който служи като агитационен, е средство за водене на война, е разумно другата страна да спре въздействието му ".

Според него има опасност войната да излезе отвън границите на Украйна, само че изрази вяра това да не се случва:

" В такива обстановки постоянно става комплициране, има безпорядък, стават неволни неточности, които водят до тежки последици. Достатъчно е някъде да падне бомба. Достатъчно е някой в припадък на несъразмерна страст да направи нещо, което да провокира спор, който да бъде оттатък територията на Украйна или Русия. Това може постоянно да се случи и да докара до пагубни последици... Ние сме покрай тази конфликтна зона и преливането на този спор към нас е изцяло допустимо. През последните повече от 20 години в България не беше правена инвестиция в защита, у нас има крещяща потребност от потенциал ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР